Enfaset vs. trefaset

Enfaset vs. trefaset

Invertere er en vigtig del af ethvert solcelleanlæg. En inverter omdanner jævnstrømmen der bliver produceret af solcellerne, til vekselstrøm der bruges i hjemmets strømudtag, og dermed forskellige husholdningsapparater og enheder. Der findes som udgangspunkt to forskellige typer invertere til solceller: enfaset og trefaset.
Invertere er en vigtig del af ethvert solcelleanlæg. En inverter omdanner jævnstrømmen der bliver produceret af solcellerne, til vekselstrøm der bruges i hjemmets strømudtag, og dermed forskellige husholdningsapparater og enheder. Der findes som udgangspunkt to forskellige typer invertere til solceller: enfaset og trefaset.

En enfaset inverter er bygget til at fungere med et enfaset elsystem, som er det mest almindelige type elsystem i boliger. Et enfaset system består af tre ledninger, hvor den ene har strøm (fasen), den anden er nul, og den sidste er jord. Det er det som driver dit køleskab, TV, din computer, din mobil oplader og andre elektroniske genstande af mindre eller mellemstørrelse. En enfaset inverter er typisk mindre og billigere end en trefaset inverter, og er velegnet til mindre og mellemstore solcelleanlæg.

En trefaset inverter er som navnet antyder beregnet til at omdanne jævnstrøm til trefaset vekselstrøm. I private hjem er det ofte vaskemaskiner, komfur og lignende apparater der kører på denne type strøm. 

Trefasede invertere bruges også typisk til erhverv og industri hvor der skal bruges større mængder strøm. Et trefaset system består af tre ledninger med spænding (de tre faser) og en neutral ledning. Trefasede invertere er generelt større og dyrere end enfasede invertere, men de tilbyder flere fordele i forhold til enfasede invertere.

Nogle af fordelene og ulemperne ved enfasede invertere inkluderer:

Fordele:

 • Billigere: Enfasede invertere er generelt billigere end trefasede invertere.
 • Velegnet til mindre solcelleanlæg: Enfasede invertere er velegnede til mindre til mellemstore solcelleanlæg, hvilket gør dem til et godt valg for boliger uden store behov.

 

Ulemper:

 • Ikke lige så effektive: Disse enfasede invertere er dog ikke lige så effektive som de trefasede invertere, da de leverer en helt så jævn strøm som de trefasede systemer. Der går altså mere strøm tabt i omdannelsen af jævnstrøm til vekselstrøm.
 • Lavere kapacitet: Enfasede invertere kan ikke holde til lige så meget strøm som de trefasede, og det betyder at man ikke bør anvende enfasede invertere til større solcelleanlæg, ligesom de ikke kan levere strøm til mange enheder på samme tid. 
 • Ikke velegnet til tilkobling på elnettet: Da disse enfasede invertere er mindre effektive, er de heller ikke velegnede til at føre den overskydende elektricitet tilbage på det danske elnet, da de ikke kan udligne udsving i strømproduktionen lige så effektivt som trefasede invertere.

Nogle af fordelene og ulemperne ved trefasede invertere inkluderer:

Fordele:

 • Mere effektive: Trefaset invertere kan producere mere elektricitet end de enfasede invertere af samme størrelse, fordi at tre faser er mere effektive i forhold til at producere en jævn strøm af elektricitet.
 • Større strømkapacitet: Trefasede invertere har en højere kapacitet end de enfasede invertere, hvilket betyder at de kan bruges til større solcelleanlæg, og også klare at levere strøm til flere apparater og enheder på samme tid.
 • Bedre til systemer sluttet til elnettet: Trefasede invertere er samtidig også et bedre valg til de solcelleanlæg der er koblet til det danske elnet, fordi de kan levere den overskydende elektricitet tilbage på strømnettet på en jævn måde.

Ulemper:

 • Højere pris: Trefasede invertere er generelt dyrere end enfasede invertere. 
 • Større dimensioner: Trefasede invertere er generelt større end enfasede invertere, hvilket betyder at de kræver mere plads, vejer mere, og derfor kan være mere besværlige at installere.

Overordnet set, er valget mellem en enfaset eller trefaset inverter afhængigt af størrelsen og behovet for det gældende solcelleanlæg. De enfasede invertere er velegnede til mindre anlæg og er samtidig også billigere, mens de trefasede invertere er bedre til større solanlæg og tilkobning til elnettet, men de har en højere indkøbspris.

 

Når man skal vælge en inverter, er det også vigtigt at tænke på omkostningerne for installation, montering og vedligeholdelse. Det kan også være værd at undersøge hvor lang tid man får garanti, såvel som producentens omdømme hvad angår pålidelighed og service. 

Det kan derfor være en god idé at undersøge de forskellige muligheder på markedet, og sammenligne dem grundigt, for at finde den inverter der passer bedst til ens behov og budget. Kontakt altid en professionel hvis du er i tvivl.

Hvad enten man vælger en enfaset eller trefaset inverter, er det vigtigt at huske at solcelleanlæg er en investering der kan spare penge på den lange bane og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

 

 • Sikker handel på solarcell.dk
 • lås solarcell solceller
 • dankort solarcell solceller
 • visa solarcell solceller
 • mastercard solarcell solceller